-->

Karipap Pusing~ Gebu, Ranggup dan Sedap by Faudziyah Haji Ariffin



Bahan-Bahan

Inti
-Bahan A
500 gram Ubi Keledek Oren/selepas dibuang kulit menjadi 400 gram (Dipotong kiub)
Bahan B
1 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 ulas bawang merah (dihiris nipis)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
-Bahan C
3 sudu besar penuh (bun-bun) serbuk kari daging 'Babas'
1/2 cawan air
150 gram daging (potong kecil)
Bahan D
80 gram gula putih
sedikit garam

DOH
-Bahan Doh A
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar Vegetable Shortening (saya guna 1 sudu besar penuh bun-bun)
2 sudu besar Margerin (saya guna 3 sudu besar bun-bun Margerin Pelangi)
* Oleh kerana kurang pasti sama ada 2 sudu bermaksud 'paras rata' atau 'penuh menimbun', jadi saya hanya gunakan 1 sudu saja tapi penuh menimbun untuk Shortening
-Bahan Doh B
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan Minyak Jagung
1 1/2 cawan air ~anggaran  (saya guna hanya 3/4 cawan, mungkin ia bergantung kepada jenis tepung gandum. saya guna dari keluaran Faiza)
sedikit garam


Cara-Cara Menyediakan nya: Kat Sini




Categories

Resep Populer

Followers