-->

Ketayap Pedas by Faudziyah Haji Ariffin



Bahan-Bahan

-Adunan Tepung
Bahan A
1 cawan tepung gandum
1.7 cawan air biasa (lebih sedikit dari 1 1/2 cawan)
3 sudu besar santan pekat (saya guna santan kotak saja)
2 sudu besar minyak masak (untuk melembutkan)
2 biji telur ayam (gred C)
sedikit garam
sedikit kunyit atau pewarna kuning

Bahan B
kuali melengkung / nonstick pan (* seelok nya guna kuali melengkung)
1 helai daun pandan
sedikit minyak untuk dilenser pada dasar kuali
Kuali Melengkung

-Inti
Bahan C
1 sudu besar minyak utk menumis
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang

Bahan D
300 gram daging (dipotong kecil)
3 sudu besar penuh rempah kari daging
sedikit air (untuk melembutkan daging)

Bahan E
1 ketul dada ayam (dipotong kecil)
1/2 kiub daging lembu 'Knor'
sedikit garam
1 biji ubi kentang (dipotong kiub kecil dan direbus 1/2 masak dan ditoskan air nya)

Bahan F
2 biji telur
3 tangkai daun Sup
5 biji cili padi BOLEH digantikan dengan cili merah)
2 biji bawang besar (dibelah 8 dan dihiris tebal)


Cara-Cara Menyediakan nya: Kat Sini




Categories

Resep Populer

Followers